top of page
  • Writer's pictureJewish&IsraelStories

Όταν ένας ιστορικός τολμάει να ερευνήσει τα πολωνικά εγκλήματα στο Ολοκαύτωμα

Haaretz. Του Ofer Aderet, 27.01.2021

Ο καθηγητής Jan Grabowski (Γιαν Γκραμπόβσκι).

Η αντισημιτική εκστρατεία λοιδορίας που αντιμετωπίζει ο καθηγητής Γιαν Γκραμπόβσκι, ένας Πολωνο-Καναδός ιστορικός εβραϊκής καταγωγής που ερευνά με θάρρος τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Πολωνοί εναντίον των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, θα έπρεπε να σοκάρει τους πάντες παντού. Στην 76η επέτειο μνήμης της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, όταν η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος τιμάται παντού σε όλο τον κόσμο, θα έπρεπε να προσέξουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Πολωνία – που είναι μια ανεξάρτητη χώρα, όχι υπό ξένη κατοχή. Ορίστε μερικά επικαιροποιημένα παραδείγματα πρωτοσέλιδων και αναφορών στα πολωνικά ΜΜΕ ώστε να τα λάβουν υπόψη οι ηγέτες που αυτή την εβδομάδα θα διακηρύξουν «Ποτέ Ξανά!» «Οι Εβραίοι επιτίθενται στην Πολωνία με τη βοήθεια ψεμάτων, λασπολογιών και προδοτών στην Πολωνία». «Ο Εβραίος Γκραμπόβσκι επιτίθεται στην Πολωνία. Πώς μπορεί κανείς να μην είναι αντισημίτης;». «Αφαιρέστε την ιθαγένεια αυτού του ψεύτη!». «Ποιο είναι το πραγματικό όνομα του Γκραμπόβσκι και γιατί δεν έχει τιμωρηθεί ακόμα;». «Χώστε τους σε βαγόνια και στείλτε τους εκεί που ανήκουν, στην Ανατολή!». «Ένας Εβραίος, άρρωστος από το μίσος του για τους Πολωνούς, φτύνει το πολωνικό έθνος και παραχαράσσει την ιστορία ως Πολωνός ακαδημαϊκός. Τον πληρώνουμε και μας λασπολογεί και βεβηλώνει το έθνος μας». Γιατί αυτός ο αναγνωρισμένος ιστορικός – του οποίου ο πατέρας είναι επιζών του Ολοκαυτώματος που συμμετείχε στην εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944 – δέχεται τέτοιου είδους επιθέσεις; Τι αμαρτία διέπραξε για να προκαλέσει για να ατιμαστεί έτσι; Η απάντηση δεν είναι λιγότερο σοκαριστική από ότι το ύφος των παραπάνω εκφράσεων. Ο Γκραμπόβσκι περνάει δικαστήριο στην Πολωνία, την πατρίδα του, από όπου έχει μεταναστεύσει εδώ και δεκαετίες αφού μηνύθηκε για συκοφαντία και βλάβη του καλού ονόματος του πολωνικού έθνους. Και γιατί συνέβη αυτό; Επειδή σε μια παράγραφο από τις 1.700 σελίδες ενός βιβλίου ιστορίας που συνεπιμελήθηκε, υπάρχει μια μαρτυρία μιας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος που παρουσιάζει μια σύνθετη εικόνα: ένας Πολωνός «σοφός του χωριού», που έσωσε αυτήν όσο και άλλους Εβραίους, την έκλεψε και έπειτα κατέδωσε άλλους Εβραίους στους Γερμανούς. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το βιβλίο “Night Without End” (Νύχτα Δίχως Τέλος) είναι μια σημαίνουσα μελέτη που περιλαμβάνει μια καινοτόμα μεθοδολογία μικρο-ιστορίας, η οποία εστιάζει σε μικρές μονάδες της έρευνας, όπως την κοινότητα, το άτομο ή τον καταυλισμό, για να αποκομίσει γενικότερη ιστορική γνώση. Οι δύο τόμοι του βιβλίου αναφέρονται σε μεγάλο αριθμό αρχειακών πηγών οι οποίες μαρτυρούν τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό των συγγραφέων και των επιμελητών του. Το βιβλίο εκδόθηκε από το Πολωνικό Κέντρο Έρευνας για το Ολοκαύτωμα, έναν από τους σεβαστούς οργανισμούς έρευνας του ζητήματος.


Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda αποτίει φόρο τιμής στην Αίθουσα της Μνήμης στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Γιαντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ στις 17 Ιανουαρίου του 2017 (Φωτογραφία: Dan Balilty, A.P.).

Αν και ο νόμος για το Ολοκαύτωμα ανακλήθηκε, κάτω από τη μύτη του Νετανιάχου οι Πολωνοί συνεχίζουν να υπονομεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία με κρατική αρωγή, χρηματοδότηση και υποστήριξη, αυτή τη φορά κάνοντας χρήση μηνύσεων συκοφαντίας, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μηνύσεις με σκοπό τη φίμωση. Αν το πολωνικό δικαστήριο δεν απορρίψει την παρούσα μήνυση χωρίς δεύτερη σκέψη, αυτό θα συνιστούσε ένα δυνατό χτύπημα στην ελευθερία της ακαδημαϊκής έρευνας, η οποία θα υποστεί πλέον πολιτικοποίηση, θα ελέγχεται και θα υπόκειται στις ορέξεις των οπαδών της κυβέρνησης. Το Ισραήλ είναι το πρώτο που θα έπρεπε να καταδικάσει αυτή την εξέλιξη και να δράσει στο πνεύμα του λόγου του Προέδρου Ρούβεν Ρίβλιν (Reuven Rivlin): «Η ιστορική έρευνα θα έπρεπε να αφεθεί στους ιστορικούς» - και όχι στους δικαστές. Πηγή: https://www.haaretz.com/opinion/.premium-put-them-in-cattle-cars-1.9484783


Σ.τ.Μ.: Για περισσότερα σχετικά με το δικαστήριο του καθηγητή ιστορίας Γιαν Γκραμπόβσκι, βλέπε την ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στον Καναδά και ακόμη ένα δημοσίευμα από τα πολωνικά μέσα.

219 views0 comments
bottom of page