top of page
  • Writer's pictureJewish&IsraelStories

Η βόμβα στο αυτοκίνητο των κυνηγών των Ναζί

Μισό αιώνα αφότου πρωτογνωρίστηκαν και 36 χρόνια αφότου το Ρενώ τους έγινε κομμάτια, η Μπεάτε και ο Σερζ Κλάρσφελντ κυνηγάνε ακόμη μαζί τους Ναζί. Haaretz. David Green, 9 Ιουλίου 2015 (upd. 10-04-2018).


Οι κυνηγοί Ναζί Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ (Credit: Wikimedia Commons).

Στις 9 Ιουλίου του 1979 εξερράγη μια ωρολογιακή βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα στο αυτοκίνητο των ατρόμητων κυνηγών Ναζί Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ. Κανένας δεν τραυματίστηκε κοντά στην έκρηξη που έλαβε χώρα δίπλα στην πολυκατοικία όπου διέμεναν στο Παρίσι αλλά το Ρενώ που είχαν για έξι χρόνια, καταστράφηκε τελείως. Η νεοναζί ομάδα Οντέσα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποίησε τους ανεξάρτητους ερευνητές εγκλημάτων πολέμου ότι αν δεν παρατούσαν αυτό που έκαναν, την επόμενη φορά θα ήταν αυτοί που θα την πλήρωναν και όχι το αμάξι τους. Δεν τα παράτησαν, φυσικά. Στην πραγματικότητα, 55 χρόνια αφότου πρωτογνωρίστηκαν, σε μια πλατφόρμα του μετρό στο Παρίσι, ο Σερζ και η Μπεάτε είναι ακόμα δραστήριοι, αν και αυτές τις μέρες πια είναι εμπλέκονται περισσότερο στη μνήμη των θυμάτων των Ναζί παρά στην έκθεση εγκληματιών, των οποίων εξάλλου οι αριθμοί έχουν περιοριστεί με το πέρασμα του χρόνου. Ένα Κοινό Πάθος Ο Σερζ Κλάρσφελντ γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1935 από τη Ραίσα και τον Άρνο Κλάρσφελντ, Ρουμάνους Εβραίους που μετανάστευσαν στη Γαλλία (η Ραίσα επισκεπτόταν την οικογένειά της όταν ο Σερζ γεννήθηκε). Ο Άρνο Κλάρσφελντ πιάστηκε από τους Γερμανούς στη Νίκαια το 1943 και εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς όπου και πέθανε. Η Μπεάτε Κλάρσφελντ γεννήθηκε το 1939 στο Βερολίνο από την Χέλεν και τον Κουρτ Κούντζελ, Γερμανούς Προτεστάντες. Ο Κουρτ Κούντζελ υπηρέτησε στη Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Μπεάτε είχε μάθει ελάχιστα σχετικά με το Ολοκαύτωμα μέχρι που ήρθε στο Παρίσι για να δουλέψει ως εσωτερική νταντά το 1960. Σύμφωνα με κάποιους βιογράφους του ζεύγους, τη μέρα που γνώρισε τον Σερζ, τότε φοιτητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ήταν η ίδια μέρα που οι πράκτορες της Μοσάντ συνέλαβαν τον Άντολφ Άϊχμαν και τον μετέφεραν λαθραία από την Αργεντινή στο Ισραήλ. Το ζευγάρι γρήγορα συνειδητοποίησε ότι μοιραζόταν ένα κοινό πάθος για τη δικαιοσύνη και για την κατανόηση όσων συνέβησαν στους Εβραίους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παντρεύτηκαν το 1963 (Η Μπεάτε δεν προσηλυτίστηκε). Όταν η Μπεάτε έμαθε ότι ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Κουρτ Γκέοργκ Κίσινγκερ, που εκλέχτηκε το 1966, ήταν βασικός προπαγανδιστής του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά τον πόλεμο, εξοργίστηκε. Άρχισε να τον ακολουθεί παντού, φωνάζοντάς τον «Ναζί!», όταν εκείνος εμφανιζόταν δημοσίως και, τελικά, το 1968, περπάτησε προς το μέρος του στη γερμανική βουλή και τον χαστούκισε στο πρόσωπο, με όλο τον κόσμο να βλέπει. Η Μπεάτε Κλάρσφελντ συνελήφθη και καταδικάστηκε για επίθεση, αλλά ο Κίσινγκερ είχε τελειώσει: την επόμενη χρονιά έχασε την καγκελαρία από τον Βίλι Μπραντ.

Ο Kurt George Kiesinger (Photo: German Federal Archive, Wikimedia).

Διπλός Μπελάς Από αυτό το σημείο και έπειτα, οι Κλάρσφελντ μοιράστηκαν μια διπλή αποστολή να φέρουν πρώην Ναζί και στελέχη του καθεστώτος Βισύ στη δικαιοσύνη και να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν για τα θύματα τους, ειδικά στη Γαλλία. Η πιο εντυπωσιακή έκφραση του τελευταίου ήταν ένας χοντρός τόμος που δημοσιεύτηκε το 1978 με τα ονόματα και τις βασικές λεπτομέρειες 76.000 Γάλλων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς στο Ολοκαύτωμα. Τα στοιχεία που μαζεύτηκαν από τους Κλάρσφελντ χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπίσουν και να στείλουν σε δίκη μεγάλα ψάρια όπως τον Κλάους Μπάρμπι, τον διαβόητο αξιωματούχο της Γκεστάπο στη Λιόν· τον Μορίς Παπόν, τον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού κατά τη διάρκεια της κατοχής· και τον Κουρτ Λίσκα που ηγούταν της Γκεστάπο στην Κολονία. Το γαλλικό ζεύγος έπαιξε επίσης ρόλο στην υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας το 1971 σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία ανέλαβε πρωτοβουλίες να διώξει Γερμανούς υπόπτους για τέλεση ναζιστικών εγκλημάτων στη Γαλλία. Το 1979 η Μπεάτε ταξίδεψε στη Δαμασκό ψάχνοντας το δεξί χέρι του Άϊχμαν, του Αλόις Μπρούνερ, που ήταν υπεύθυνος για τους εκτοπισμούς 140.000 Ευρωπαίων Εβραίων. Τον βρήκε πράγματι και ειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση – η οποία τη συνέλαβε και την απέλασε. Ο Μπρούνερ τελικά δικάστηκε ερήμην στη Γαλλία, ωστόσο, και καταδικάστηκε· ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε το 2014. Σε κάποιες από τις δουλειές τους, οι Κλάρσφελντ ενισχύθηκαν από τον γιο τους, Άρνο, δικηγόρο και πλέον δικαστή, ο οποίος μάλλον είναι γνωστότερος στη Γαλλία για τη ρομαντική του σχέση για χρόνια με την Κάρλα Μπρούνι – πολύ προτού εκείνη γίνει η Πρώτη Κυρία. Οι Κλάρσφελντ επέμειναν, παρά τη βομβιστική επίθεση που δέχτηκαν, και παρά τις πολυάριθμες συλλήψεις, απειλές και ακόμη και την αποκάλυψη του 2012 ότι η Μπεάτε είχε μοιραστεί τις πληροφορίες τους και είχε δεχτεί ακόμη και χρήματα από τις ανατολικογερμανικές μυστικές υπηρεσίες της Στάζι στη δεκαετία του 1970. Το 2012 το Αριστερό Κόμμα στη Γερμανία πρότεινε την υποψηφιότητα της Μπεάτε για την προεδρία, αν και τελικά έχασε από τον Γιόακιμ Γκάουκ. Νωρίτερα εκείνη τη χρονιά, το ζεύγος δημοσίευσε τα κοινά απομνημονεύματά τους στη Γαλλία. [Στα ελληνικά μεταφράστηκαν από την Καρίνα Λάμψα και εκδόθηκαν το 2015 από τις εκδόσεις Καπόν με τον τίτλο «Απομνημονεύματα: Κυνηγώντας τους Ναζί»] Πηγή: https://www.haaretz.com/jewish/1979-nazi-hunters-bombed-their-car-dies-1.5375783

123 views0 comments
bottom of page