top of page
  • Writer's pictureJewish&IsraelStories

Καθώς οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος μειώνονται κάθε χρόνο, οι μαρτυρίες τους σώζονται

Updated: Feb 9, 2021



Έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά 3.5 εκατομμύρια επιβίωσαν. Κάποιοι απελευθερώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο τέλος του πολέμου, κάποιοι ήταν με τους παρτιζάνους στην αντίσταση και κάποιοι κρύβονταν από δίκαιους μη-Εβραίους, ή ξέφυγαν από τους Ναζί πριν την Τελική Λύση. Μετά τον πόλεμο αυτοί οι #επιζώντες έφυγαν στην πλειοψηφία τους από την Ανατολική Ευρώπη για άλλες χώρες. Πολλοί μετανάστευσαν στο Ισραήλ, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.



Σήμερα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να καταγραφούν τα απομνημονεύματά τους και οι μαρτυρίες για τις επόμενες γενιές. Η μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων μαρτυριών του Ολοκαυτώματος μπορεί να βρεθεί στο Ίδρυμα Shoah των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ιδρύθηκε από τον Steven Spielberg το 1994 μετά την ταινία του Η Λίστα του Σίντλερ. Αρχικά το ονομάστηκε Ίδρυμα Οπτικής Ιστορίας των Επιζώντων της Shoah και υπήρξε ως τμήμα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια το 2006.

Διάφορες νομικές υποθέσεις επίσης έχουν φτάσει σε διεθνή δικαστήρια για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις ή οφέλη για τους επιζώντες των οποίων αφαιρέθηκε τόσο η υπηκοότητα όσο και η περιουσία τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Υπάρχουν εξάλλου και πολλές οργανώσεις που εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες έχουν φαγητό, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ασφαλή στέγαση. Παρά τις προσπάθειες αυτές, υπολογίζεται ότι οι μισοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος παγκόσμια, ζούνε σε συνθήκες φτώχειας.

Για να μάθετε για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, δείτε τις οργανώσεις που καταγράφονται παρακάτω.

Συνεντεύξεις και Μαρτυρίες

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος – οι Ιστορίες τους

Λέγοντας τις Ιστορίες τους – Επιζώντες και Απελευθερωτές Ακούστε, παρακολουθήστε ή διαβάστε ιστορίες αυτών που επιβίωσαν τον πόλεμο και αυτών που απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε συνεντεύξεις που πήραν μαθητές και ιστορικοί http://www.holocaustsurvivors.org/

Έξι Επιζώντες λένε τις ιστορίες τους

Το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας των Επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Από το 1981, ο Δρ Sidney Bolkosky, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Michigan-Dearborn, παίρνει συνεντεύξεις επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Ακούστε τα αρχεία που έχει συλλέξει. http://sfi.usc.edu/

USC Shoah Foundation Institute Το αρχείο του Ινστιτούτου που ιδρύθηκε από τον Steven Spielberg περιέχει σχεδόν 52.000 μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος και άλλων μαρτύρων που προέρχονται από 56 χώρες, σε 32 γλώσσες.

https://encyclopedia.ushmm.org/en Το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Η.Π.Α. Βίντεο και ηχογραφημένες συνεντεύξεις με περισσότερους από 500 επιζώντες.


Οι επιζώντες στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν τη φτώχεια. Σε μεγάλη ηλικία πλέον, πολλοί παραμένουν μόνοι και χωρίς χρήματα.

Το 2013 το ένα-τέταρτο των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στις Η.Π.Α. ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. https://www.jta.org/2015/05/28/global/many-holocaust-survivors-live-in-poverty-and-need-assistance-confab-told?_ga=2.15887030.1205972392.1562321000-1880143874.1548328191 My Jewish Learning

88 views0 comments
bottom of page