top of page
  • Writer's pictureJewish&IsraelStories

Διοικητής της Γκεστάπο γλίτωσε τη δίκη, δουλεύοντας για τις γερμανικές υπηρεσίες και τη CIA

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, αποκαλύπτεται ότι η CIA και η Δυτικο-Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών προστάτευσαν τον πρώην επικεφαλής της Γκεστάπο στη Βιέννη παρά την εμπλοκή του σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Haaretz. Του Ofer Aderet, 6 Απριλίου 2021.


Ο Φραντζ Γιόζεφ Χούμπερ, ο Άρθουρ Νέμπε, ο Χάϊνριχ Χίμλερ, ο Ράϊνχαρντ Χάϊντριχ και ο Χάϊνριχ Μούλερ στο Μόναχοτο 1939 (Credit: The German Federal Archive / Wikimedia Commons).

Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της μυστικής αστυνομίας της ναζιστικής Γερμανίας απέφυγε τις ποινικές διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Εβραίων κατά το Ολοκαύτωμα – δουλεύοντας για τις αμερικάνικες και τις δυτικο-γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών στα μεταπολεμικά χρόνια, σύμφωνα με νέους αποχαρακτηρισμένους φακέλους των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.


Τα έγγραφα για τον Φραντζ Γιόζεφ Χούμπερ (Franz Josef Huber), τον διοικητή της Γκεστάπο στην αυστριακή πρωτεύουσα, τη Βιέννη, δόθηκαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.


Ο Χούμπερ μπήκε στο ναζιστικό κόμμα το 1937. Έναν χρόνο μετά, αφού οι Ναζί προσάρτησαν την Αυστρία, διορίστηκε σε υψηλόβαθμη θέση στη Βιέννη και το τοπικό τμήμα της Γκεστάπο τέθηκε στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του. Ανήκε επίσης ο ίδιος στον τομέα διοίκησης του Κεντρικού Γραφείου Εβραϊκής Μετανάστευσης, με επικεφαλής τον Άντολφ Άϊχμαν.


Παρά την ευθύνη του για τον μαζικό εκτοπισμό των Ευρωπαίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Χούμπερ δεν δικάστηκε ποτέ ούτε και χρειάστηκε να κρυφτεί, όπως συνέβη με κάποιους Ναζί εγκληματίες πολέμου.


Στη μεταπολεμική Γερμανία, οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν την επαγγελματική εμπειρία και την αντι-κομμουνιστική ιδεολογία των Ναζί αξιωματούχων ως μέρος της εκστρατείας τους εναντίον του κομμουνισμού γενικά και της Ανατολικής Γερμανίας ειδικότερα.


Τα προσφάτως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δείχνουν ότι μετά τον πόλεμο ο Χούμπερ εργάστηκε για την Υπηρεσία Πληροφοριών της Δυτικής Γερμανίας – την οποία διαδέχθηκε η BND– αλλά και για τη CIA, συλλέγοντας πληροφορίες για τη Σοβιετική Ένωση κατά την κλιμάκωση του Ψυχρού Πολέμου.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν μέχρι και να αποτρέψουν την έκδοση του Χούμπερ στην Αυστρία αφού οι επίσημες αρχές εκεί προσπάθησαν να τον δικάσουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το ARD.


Τα αρχεία δείχνουν πως ο Χούμπερ στρατολογήθηκε το 1955 παρά το γεγονός ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών γνώριζε για το παρελθόν του. Σε ένα σημείωμα της υπηρεσίας το 1964, ο Χούμπερ περιγράφεται ως ένας εκ των υπευθύνων τέλεσης «ρατσιστικών» πράξεων εκ μέρους των υπηρεσιών των οποίων ηγήθηκε στο παρελθόν.


Ο Χούμπερ πέθανε το 1975 στο Μόναχο, όπου έζησε όλη του τη ζωή με το πραγματικό του όνομα.


120 views0 comments
bottom of page