Jewish&IsraelStories

Feb 22, 20212 min

Επικεφαλής Πολωνικού Ινστιτούτου Έρευνας Εγκλημάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χαιρετάει ναζιστικά

Επικεφαλής του Πολωνικού Ινστιτούτου Έρευνας Εγκλημάτων του Β’ Π.Π. παραιτείται μετά την αποκάλυψη φωτογραφίας όπου χαιρετάει ναζιστικά. Ο διευθυντής του παραρτήματος Τόμας Γκρένιουχ (Tomasz Greniuch) αποκαλεί «λάθος» την κίνησή του αλλά όσοι του ασκούνε κριτική, έχουν βρει στοιχεία που δείχνουν το ακροδεξιό παρελθόν του. Haaretz. Του Ofer Aderet, 22-02-2021.

Η εικόνα του Γκρένιουχ που σηκώνει το χέρι του σε ναζιστικό χαιρετισμό το 2007 (Credit: Screenshot of Gazeta Wyborcza).


 
Ο πρόσφατα διορισμένος διευθυντής ενός ινστιτούτου που ερευνά τα ναζιστικά και κομμουνιστικά εγκλήματα πολέμου στην Πολωνία παραιτήθηκε τη Δευτέρα αφότου βγήκε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που τον δείχνει να σηκώνει το χέρι του σε ναζιστικό χαιρετισμό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης μελών μιας αντισημιτικής και εθνικιστικής ομάδας.
 

 
Η φωτογραφία του Τόμας Γκρένιουχ, διευθυντής του παραρτήματος του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης στην πολωνική πόλη Βρόκλαβ (Wroclaw), δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πολωνική καθημερινή εφημερίδα Gazeta Wyborcza και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας μαζικές εκκλήσεις για την αποπομπή του εκ μέρους στελεχών από όλο το πολιτικό φάσμα της Πολωνίας.
 

 
Απαντώντας ο Γκρένιουχ, ονόμασε τη χειρονομία του «λάθος» και είπε ότι «δεν είναι Ναζί», αλλά το περιστατικό φαίνεται ότι δεν είχε γίνει μονάχα μία φορά. Ο Ραφάλ Πανκόβσκι (Rafal Pankowski), διευθυντής της Οργάνωσης «Ποτέ Ξανά», η οποία μάχεται τον αντισημιτισμό, ανακάλυψε ότι ο Γκρένιουχ εξέδωσε ένα βιβλίο το 2013 στο οποίο ομολογεί ότι το διαδικτυακό του ψευδώνυμο ήταν το «100% Άριος» και έγραψε επίσης ότι «η Πολωνία πρέπει να παραμείνει λευκή».
 

 
Ο Στάνλει Μπιλ (Stanley Bill), ένας ιστορικός με εξειδίκευση στην Πολωνία, δημοσίευσε ένα απόσπασμα συνέντευξης του Γκρένιουχ το 2017 όπου είπε «Πιο παλιά έπρεπε να φοράμε μάσκες. Σήμερα ζούμε σε μια ατμόσφαιρα όπου μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά… Δεν ντρέπομαι να αναφέρομαι στη ριζοσπαστική εθνικιστική παράδοση που με διαμόρφωσε.»
 

 
Η ισραηλινή πρεσβεία στη Βαρσοβία πήρε επίσης θέση γύρω από τον πρόσφατο διορισμό του Γκρένιουχ. «Εκπλαγήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι ο νέος διευθυντής του ινστιτούτου στο Βρόκλαβ δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαιρετάει ναζιστικά», ανέφερε η δήλωση της πρεσβείας. «Στην Πολωνία, μια χώρα που υπέφερε τόσο από τη ναζιστική κατοχή, δεν μπορεί να υπάρχει θέση για τα ναζιστικά σύμβολα».
 

 
Παρά τη διακηρυγμένη του αποστολή, οι ιστορικοί που αντιτίθενται στις πολιτικές ιστορικής μνήμης της πολωνικής κυβέρνησης κατηγορούν το ινστιτούτο για αμεροληψία και ότι εξυπηρετεί ως ένα εργαλείο που προωθεί την κυβερνητική ατζέντα.
 
Στις αρχές του μήνα ο Γκρένιουχ διορίστηκε διευθυντής του παραρτήματος του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης στο Βρόκλαβ. Σύμφωνα με τον Πανκόβσκι, της Οργάνωσης «Ποτέ Ξανά», ο Γκρένιουχ κατείχε θέση σε άλλο παράρτημα του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης όπου οργάνωσε μια έκθεση προς τιμήν της Ορεινής Μεραρχίας του Αγίου Σταυρού, η οποία συνεργάστηκε με τους Ναζί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 

 
Το ινστιτούτο απέρριψε αυτή την κριτική, ισχυριζόμενο ότι ο Γκρένιουχ «έχει επιλέξει το μονοπάτι του ιστορικού, ερευνώντας και αναζητώντας την αλήθεια» και ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει διεξάγει «επαγγελματική δουλειά» και εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό από τους προϊστάμενούς του.
 

 
Πηγή: https://www.haaretz.com/world-news/europe/.premium.HIGHLIGHT-head-of-polish-institute-researching-wwii-crimes-photographed-giving-nazi-salute-1.9559008

820
0